Bakan Varank, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin açılışında konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (SBU) Türk uzay yolcularının seçiminde çok önemli katkılar sağladığını, SBU ile uzay ve havacılık alanında çok önemli testler ve manevi testler gerçekleştirdiklerini belirterek, ” Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Adaylarımız aslında belli. Yakın gelecekte Cumhurbaşkanımızın da bu isimleri kamuoyu ile paylaşacağını umuyorum.” dedim.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) Keçiören’deki resmi açılış töreninde konuşan Varank, gelişmiş bir girişimcilik ve inovasyon ekosistemine sahip olmanın ülkelerin refahı ve kalkınmasında en temel konulardan biri olduğunu söyledi.
Dijitalleşme ve teknolojideki gelişmelerin tüm branşları dönüştürdüğüne dikkati çeken Varank, “Şüphesiz sağlık sektörü de bu dönüşümden etkileniyor. Yeni nesil teknolojiler şimdiden geleneksel sağlık sistemlerinin yerini almaya başladı. Örneğin günümüzde yapay zeka destekli görüntü işleme. yazılım, göğüs röntgenlerini yüzde 100’e varan doğrulukla yorumlayabiliyor.” dedi.
“İhtiyacımız olan çok daha hızlı bir millileştirme ve yerlileştirme hamlesi”
Söz konusu değişim ve dönüşümün aynı anda büyük bir ekonomik maliyet oluşturduğuna dikkat çeken Varank, şu ifadeleri kullandı:
“Araştırmalar sağlıkta teknoloji odaklı inovasyonun 2025 yılına kadar yıllık 400 milyar dolar değer yaratacağını gösteriyor. Evet burada hem ekonomik bir değer var hem de bu alan ülkemizin geleceği için çok kritik. Bu anlamda girişimlerimiz Son dönemde sağlık teknolojileri alanında çalışan insan sayısı hızla artıyor ama bizim ihtiyacımız olan çok daha hızlı bir millileşme ve yerlileşme hamlesi.”
Hastalıkların teşhisinden moleküler düzeyde ilaç keşfine, yeni tıbbi cihaz geliştirilmesinden tıbbi cihaz üretimine kadar her alanda rekabetçi koşullarda güçlü bir atılım yapılması gerektiğine işaret eden Varank, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu gerçekten hareketle Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde var gücümüzle çalışıyoruz. Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürünleri ve Teknolojileri Yol Haritamızı yakın zamanda tamamladık. Ülkemizde ve dünyadaki mevcut durumu analiz ettik, ve ihtiyaçlarımızı ortaya çıkardık.Ülkemizin sağlık sektöründeki dönüşüme uyumunu kolaylaştırmak için stratejik hedefler belirledik.”
“Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılacak muadil ürünler artık Türkiye’de geliştirilip üretilecek”
Teknoloji Odaklı Sanayi Atak Programı kapsamında Sağlık ve Kimya İşleri Davet proje başvurularını geçtiğimiz hafta sonuçlandırdıklarını belirten Varank, başvurularla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“130 projeden 61’ini alıp 14 projeyi revize etmeye karar verdik. Kabul edilen 61 projenin Ar-Ge büyüklüğü 2,2 milyar TL’ye, üretime yönelik yatırım harcaması 16 milyar TL’ye ve toplam proje büyüklüğü yaklaşık 19’a ulaşacak. Bu projeler sayesinde artık kronik hastalıkların tedavisinde endike yenilikçi muadil ilaçlar, kalça, diz, omuz, dirsek ve tümör protezleri ile Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılacak muadil ürünler Türkiye’de geliştirilip üretilecek. Türkiye’nin temellerini biz sağlayacağız” dedi.
Sağlık, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerindeki yatırımları kapsamlı teşvik uygulamalarıyla desteklediklerini vurgulayan Varank, bu alanlarda son 10 yılda 2 bin 107 adet teşvik belgesi düzenlediklerini ve 150 milyar liranın önünü açtıklarını söyledi. Söz konusu teşvik belgeleri ile sabit yatırım ve 123 bin yeni istihdam.
TÜBİTAK burs ve destek programları ile 2002 yılından bu yana sağlık alanında 8 bin 444 projeye 15.6 milyar lira aktardıklarını anlatan Varank, “Şu anda teknoparklarımızda sağlık ve ilgili sektörlerde faaliyet gösteren 420 firma var. Bu firmalar 712 Ar-Ge yapıyor. projeler Sağlık, ilaç Tıbbi cihaz ve tıbbi cihaz alanında faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi sayısı 64’e ulaştı. Bugüne kadar bu merkezlerin bağlı olduğu işletmelere 1,1 milyar lirayı aşkın taban sağladık.” dedim.
“İlaç bölümündeki patent sayısı 2022’de 128’e ulaştı”
İnovasyon ekosistemine yapılan yatırımları AK Parti iktidarının 20 yılıyla karşılaştıran her vicdan sahibi kişinin AK Parti hükümetlerinin hakkını vereceğini belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elbette biz ne yaparsak yapalım birileri bu değerli yatırımları görmezden gelmeye devam edecek. Ancak ben yine de patent sayısıyla bunları geri vermek istiyorum. Son 20 yılda tescil edilen patent sayısında rekorlar kırdık.” sağlık alanında Ülkemizde 2002 yılında ilaç bölümünde tescil edilen yerli patent sayısı sadece 6 iken bu sayı 21 kat artarak 2022 yılında 128’e ulaşmıştır. cihaz sektörü 20 yıl önce bugün 59 kat artışla 180’e ulaştık gün sayısını artırdığımız TEKMER’ler bu patent istatistiklerini daha da yukarılara taşıyacak Bakın biz KOSGEB desteğiyle 17 TEKMER kurduk yani Son 4 ayda bizzat katıldığım TEKMER sayısı 3’e ulaştı. Çok şükür önümüzdeki haftalarda da bu açılışlar devam edecek.”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin sağlık alanında öncü ve marka bir üniversite olduğunu kaydeden Varank, açılışı yapılan TEKMER’in teknolojiye dayalı girişimleriyle sağlıkta teknolojik dönüşüme öncülük edeceğini söyledi.
Merkezin ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için sorumluluk üstleneceğine işaret eden Varank, “Buradaki teknoloji odaklı girişimler, geliştirdikleri ürünlerle uluslararası arenada şimdiden ses getirmeye başladı. Örneğin IMED Surgical Technology şirketi 2022 yılında Avrupa’nın En İyisi seçildi.Ortopedik Çözüm Sağlayıcı ödülünü kazandı.OCTAGRAM Teknoloji ve Danışmanlık firması 7. Dünya Müslüman Sağlık Dernekleri Kongresi’nde en iyi dördüncü girişim olarak seçildi.” dedi.
Merkezdeki girişimcilerin nice başarılara imza atacağından hiç şüphesi olmadığını belirten Varank, girişimcilerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Cumhuriyetin 100. yılında uluslararası uzay istasyonuna yakında bir Türk vatandaşını göndereceklerini kaydeden Varank, şunları kaydetti:
“Arkadaşımız orada bilimsel deneyler yapacak. Bu Türk uzay yolcularının seçiminde SBÜ bize çok önemli katkı sağladı. SBU ile birlikte uzay ve havacılık alanında çok ciddi testler, psikolojik testler gerçekleştirdik. .Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ediyorum.Adaylarımız aslında belli.Yakın Aynı zamanda inşallah Cumhurbaşkanımız da bu isimleri kamuoyu ile paylaşacaktır.Türkiye, bir vatandaşımızı kendi yörüngesinde uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. 100. Yıldönümü. Uluslararası uzay istasyonunda ay yıldızlı kırmızı bayrağımızı bir Türk vatandaşı en keyifli şekilde temsil edecek. Başarılar dilerim.”
“Teknoloji görmek isteyenler New York’a gitmesin”
Eski bir Keçiörenli olduğunu ifade eden Varank, sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçenlerde Keçiören Belediye Başkanımızla birlikte çok güzel bir bilim merkezinin açılışını yaptık. Gençlerimiz sabaha kadar o merkezde bilimsel faaliyetler yürütüyorlar. Teknoloji atölyelerine katılıyorlar. İşte bugün Keçiören’de TEKMER’i yeniden açıyoruz. Onun için Keçiören Belediye Başkanımız aynı zamanda misafirperver.”Teknolojiyi görmek isteyenler ta New York’a kadar gitmesin. Keçiören’e gel bilim merkezini gez TEKMER’i gez derim. Bu yerlerden faydalansınlar.”
SBU Rektörü Prof. akademi işbirlikleri, start-up ve scale-up şirketlerin; verimin artmasına katkı sağlayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.