Haber

BİNALARIN ALT KATLARINDAKİ FIRINLAR, PİZZALAR VE PASTALARA DİKKAT

UZMANLAR, binaların alt katlarında yer alan fırın, pizzacı ve pastanelerle dikkat çekiyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. sürekli yanar ve sonra soğur, donatılarda paslanma başlar.Paslanma binayı ayakta tutan şeydir.Paslanma sonucu kemik erir ve bu erime sonucunda yapının yıkılması kolaylaşır, dedi.

İstanbul’da olası bir deprem için uzmanlar apartmanların altındaki iş yerlerine uyarılarda bulunuyor. Binaların girişlerinde yer alan işletmelerin kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistemlere bilinçsizce müdahale ederek binalarda olası çökme riskini artırdığı vurgulanıyor. Dairelerin altında bulunan fırınların yaydığı ısı nedeniyle betonun genleşmesine ve bina strüktürüne zarar veren ısı değişimine özellikle dikkat çekiliyor.

“FIRININ SICAKLIĞI PİŞİRİR VE BURADAKİ BETONUN KALİTESİNİ DEĞİŞTİRİR”

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. alt kısımlarını iş yeri yapmak için.İşyerleri genellikle alt katlardaki hacim artışından dolayı duvarları kaldırıyor.Diğerleri daha geniş bir alan yaratmak için kolonları kesiyor.Bazen konutların altındaki garajlarda bile olabiliyor. konutun altını iş yeri olarak tasarlıyorlar zemin katı moronun ayağına basarcasına yükseltiyorlar buna yumuşak zemin denir ve konutun sağlamlığını sağlar. Fırınlar buna bir ilave daha ekler.Çünkü fırının sıcaklığı yanıyor ve oradaki betonun kalitesini değiştiriyor.Dolayısıyla fırın yapılacaksa üst katlarda konut olmayacak, tek ocak olmak . Bu son derece sakıncalı bir olay, yani fırın başka bir binada. olmalı” dedi.

“Paslanma sonucu kemik erir ve yapıyı yıkmak kolaylaşır”

Pizzacılara dikkat çeken Ercan, “Özellikle pizza bu aralar moda olduğu için bu sefer çok pizza fırını açılmaya başlandı. Bunlar tehlikeli ama sorduğunuz zaman üzerinde izolasyon var diyorlar. sıcaklık düşmüyor ama biz altında fırın olan katlarda hiç doğalgaz kullanmıyoruz.Sobanın kendi sıcaklığıyla idare ediyoruz diyorlar.Bir kere yapının orijinal özelliklerini değiştiriyorsunuz.Çünkü yatak olursa yapının özellikleri beton kalitesini değiştiriyorsa sorun fiilen başlamış demektir.Ayrıca beton gözenekli ise ve fırın sürekli yanar ve sonra soğursa bu sefer donatılar paslanmaya başlar.Paslanma sonucu kemik erir ve yapının yıkılması kolaylaşır” dedi.

“BİR KOLON KESMEK İÇİN DİKEY YATAK ELEMANINI KESMEK, İNTİHAR ETMEKTEN AÇIKÇA FARKLI DEĞİLDİR”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Oto galerileri veya marketler, burada iş yapmak için binanın mevcut taşıyıcı sistemine müdahale ediyorsa kesinlikle yanılıyorlar. kendi güvenlikleri, o binada yaşayan herkesin can güvenliğini tehlikeye atmak demektir.Binaların projesi yapılırken belli sayıda taşıyıcı eleman konur.Bina inşaatı buna göre yapılır.Bunlar yapıldıktan sonra her dışarıdan müdahale binaya zarar verir.özellikle kolon kesmek için dikey taşıyıcı elemanı kesmek besbelli intihar etmekten farksızdır.’bina duruyor belli olmaz.önünden tır geçse’ derler. Bir süre sonra bina çökebilir. Burada depremde gördüğümüz gibi olayları da yaşıyoruz” dedi.

“SÜREKLİ ISITMA VE SOĞUTMA BETONA ZARAR VERİYOR”

Pastanelerdeki fırınların bina yapısına zarar vermediğini söyleyen Nusret Suna, “Artık sıradan bir pastane fırını olabiliyor. Çünkü bacası yok. Odun, kömür veya kömürle ısıtılarak bu kadar ağır bir ısısı olmuyor. doğalgaz bu tarz eski ekmek fırınları gibi biliyoruz ama olabiliyor.Gerçek anlamda fırın varsa bir kere bakılmalı bunlar.Fakat fırın deyince ısıtma ve soğutma 100-200 santigrat derece her zaman betona zarar verir, taşa zarar verir ve tuğlaya zarar verir.Betonarme bir yapıda fırın gibi kullanırsanız ve önlem almadan sürekli ısıtmaya ve soğutmaya çalışırsanız zarar görür. Hepsinin belli bir kuralı var. Binalarımızın altında iş olacak ama kurallara uygun olacak. Proje dışında hiçbir işlem olmayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu