Yaşam

Bir Yaşımızı Daha Yaşıyoruz: Sayısız Faydası Olan Çilekteki Beyaz Noktalar Nelerdir?

En sevdiğimiz ‘meyvelerden’ biri olan çileğin sayısız faydası var! Bağışıklık sisteminden cilt bakımına kadar her türlü faydayı sağlayan çileğin aslında ‘meyve’ olmadığını biliyor muydunuz? Çileğin üzerindeki beyaz noktaların ardındaki sır ağzınızı açık bırakabilir. Merak ediyorsanız sizi şöyle alalım… ?

Kaynak:https://www.iflscience.com/those-whit…

Hem lezzetiyle hem de vücuda olan faydalarıyla onları kendine aşık eden çileğin faydaları saymakla bitmez!

Göz sağlığı için birebir olan çilek, bağışıklık sistemine de büyük katkı sağlıyor.

Peki yıllardır meyve olarak bildiğimiz çilek gerçekten bir meyve mi?

Çilekte gördüğümüz beyaz noktalar aslında çileğin tohumları değil!

Çilek üzerindeki bu beyaz lekelere ‘achene’ adı verilir ve her biri tek bir tohum içerir. ‘Achene’ terimini açıklamak için, kinoa ve karabuğday da dahil olmak üzere birçok farklı çiçekli bitki türü tarafından kurutulmuş meyve anlamına gelir. Yani o beyaz noktalar aslında çileğin meyvesidir.

Bu nedenle çilek ‘sahte meyve’ olarak tanımlanabilir.

Çünkü çilek bir bitkinin meyvesi değildir. Aksine kendine has meyveleri vardır.

Çilek teknik olarak ‘Rosaceae familyasında’ ‘syncarp’ kategorisine giriyor. Tıpkı güller gibi, ahududu ve böğürtlen de bu kategoriye girer.

Karpel, sincap kategorisini açıklamak gerekirse bitişik meyve grubu anlamına gelmektedir. Bir meyve tipik olarak bir dış kabuktan (ekzokarp), etli bir orta kısımdan (mezokarp) ve tohumları tutan bir iç kılıftan (endokarp) oluşur. Bu noktada, çilek üzerindeki beyaz noktalar gerçek meyveler olarak kabul edilir. Çilek ise aslında bu meyveleri taşıyan bir ‘sahte meyve’ veya ‘sincarp’tır.

Daha teknik olarak konuşursak, çilek, gerçek bir yumuşak meyve setinin aksine, meyve taşıyan çekirdeği yüzeyinde tutan şişmiş bir kap dokusudur.

Diğer meyvelerden farklı olarak çilek çiçeği tozlaştığında meyve şişmez, bunun yerine kapak dokusu şişer. Bu meyveler daha sonra küçük kuru ‘achene’ şeklini alır.

Ne düşünüyorsun? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu