Haber

Çin’in resmi yayın organlarından Global Times: İtalya, Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilirse “pişman olacak”

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yayın organı Global Times’ta yayınlanan yazıda, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto’nun, ülkesinin 2019’da katıldığı Kuşak ve Yol Girişimi’ne yönelik eleştirilerine tepki gösterilmiş, İtalya’nın teşebbüsten geri çekilirse “pişman olur”. yapıldı.

Global Times, İtalya’nın Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılma kararını “rastgele ve korkunç” olarak tanımlayan Crosetto’yu eleştiren bir makale yayınladı.

Makalede Crosetto’nun Savunma Bakanı olarak bu tür açıklamalarda bulunmasının “normal olmadığı” ve girişimin asıl başarısının Savunma Bakanlığı’ndan çok Dış Ticaret olduğu belirtiliyor. ekonomiveya Maliye Bakanlığınca değerlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Girişimin, Tarihi İpek Yolu güzergâhındaki ulaşım ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini ve bölgesel ekonomik iş birliğini canlandırmayı amaçladığı, bunun milli savunma ile hiçbir ilgisinin olmadığı belirtildi.

Yazıda, İtalya’nın Çin ile ekonomik iş birliğine zarar veren bu açıklamaların “son derece tutarsız” olduğu ve Crosetto’nun “bu iş birliğini yok etmeye” öncülük etmeye çalıştığı, İtalya’nın Kuşak ve Yol’dan çekilmesi halinde “pişmanlık duyacağı” öne sürülüyor. Girişim. değerlendirme yapıldı.

İtalya’nın girişim ile Doğu ve Batı arasında “bağ” konumunda olduğu ve bunun İtalya için “çok faydalı” olduğu belirtildi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2022’de 78 milyar dolara ulaştı.

Çin ile İtalya arasındaki ticaret hacminin 2019’dan 2022’ye yaklaşık yüzde 42 arttığına dikkat çekilen yazıda, Crosetto’nun girişime katıldıktan sonra İtalya’nın ihracatının önemli ölçüde gelişmediği ve anlaşmanın tek kazananının Çin olduğu yönündeki açıklamaları doğru. ve tutarlı. olmadığını belirtti.

Yazıda, girişimle birlikte iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022’de yaklaşık 78 milyar dolara ulaştığı, İtalya’nın Çin’e ihracatının bu yılın ilk 5 ayında yüzde 58 arttığı bildirildi.

“İtalyan Savunma Bakanı’nın açıklamalarının arkasında ABD var”

Makale, Crosetto’nun retoriğinin zamanlamasının şüphe uyandırdığına dikkat çekti. Bu söylemlerin arkasında ABD’nin olduğu öne sürülürken, İtalyan hükümetinin değişmesiyle ABD’nin fırsatı değerlendirerek baskısını daha da artırdığına dikkat çekildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından çekilme iddiaları artarken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni “Pekin ile yapıcı iletişimi sürdüreceklerini” açıklamış ve İtalya’nın “ikilem” yaşadığı iddia edilmişti.

Meloni’nin “hem Washington’ın onayını aradığı hem de Çin ile ekonomik işbirliğinden vazgeçmek istemediği”nin öne sürüldüğü yazıda, İtalya’nın Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilme kararını aralık ayı öncesinde vereceğine dikkat çekiliyor.

Makale, “ABD, Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmaya karar verdiğinden beri İtalya’yı ‘Batı’nın haini’ olarak gördü” iddiasında bulundu.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın, İtalya’nın Kuşak ve Yol Girişimi’ne katıldığını açıkladığı dönemdeki haberinde, İtalya’dan “Batı dünyasının Truva Atı” ve “Truva Atı” olarak söz ediliyordu. Söz konusu anlaşma ile Çin’in ekonomik – ve potansiyeli “askeri ve siyasi genişlemeyi Avrupa’nın kalbine ulaştırmakla” suçlandı.

Kuşak ve Yol Girişimi, G7’nin “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” ve Avrupa Birliği’nin (AB) “Global Gateway” projesine karşı ABD ve Batı’nın “tetikte” kaldığına dikkat çekilen yazıda, ” Bu girişimin taklitleri” isimli projenin başlatıldığı belirtildi.

Yazıda, Singapur’un Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisi olarak görev yapan eski diplomat Kishore Mahbubani’nin geçmişte başka bir konuda kullandığı “Taklit en samimi sahtekârdır” ifadesi yer alıyor.

“İpek Yolu’na katılmak rastgele ve korkunç bir karardı”

İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği bir röportajda Crosetto, ülkesinin Generation and Road Initiative’e katılımını eleştirerek kararı “rastgele ve korkunç” olarak nitelendirdi.

İtalya’nın Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmasının ardından ihracatında önemli bir gelişme göstermediğini belirten Crosetto, anlaşmanın “tek kazananı” Çin’in olduğunu belirtti.

Crosetto ayrıca, “Bugünün sorunu, (Kuşak ve Yol Girişimi’nden) çekilirken (Pekin ile) ilgiyi boşa çıkarmamanın bir yolunu bulmaktır. Çünkü Çin hem rakibimiz hem de ortağımızdır.” ifadesini kullanmıştı.

İtalya’nın girişimden çekilme olasılığı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Mayıs ayında Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilme olasılığını görüşmek üzere Çin ile masaya oturmak istediğini açıklamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Venbin yanıt olarak, her iki ülkenin de girişimden “verimli sonuçlar” aldığını söyledi.

İtalya bu yılın Aralık ayına kadar resmi bir geri çekilme talep etmezse, taahhüt anlaşması Mart 2024’te otomatik olarak yenilenecek.

Çin’in öncülüğünde başlatılan Kuşak ve Yol Girişimi, tarihi İpek Yolu güzergâhında ulaşım ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı hedefliyor.

beyagacajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu