Tarlada sulama süresi tasarrufu
ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, pompaj su tesislerinde kaynakların etkin kullanımı ve su tasarrufu sağlamak amacıyla yerli üreticiye sulama sayaçları takviyesine başladı.
Proje kapsamında Polatlı Ziraat Odası’nda Köy Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerince alan bazlı sulama tarifesinden hacim bazlı sulama sistemine geçiş konusunda çiftçilere ilk olarak teorik eğitim verildi. Ardından Haymana’nın Soğulca Mahallesi’nde sayaç kullanımı ve montajına yönelik uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.
Son yıllarda artan kuraklığın ve su kaynaklarının azalmasının etkilerini azaltmayı hedefleyen proje ile; Sulama tesislerinde tüketilen su miktarı aylık ve yıllık olarak ölçülerek bitki deseni ve su yönetimi ile ilgili gerekli bilgiler önümüzdeki yıllarda toplanacaktır.
SLOW: “BÜTÜN ÇABALARIMIZ BİR DALGA SUYU BOŞA TUTMAK, GELECEĞİMİZE MAL OLMAK İÇİN”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, projeyi sosyal medya hesaplarından duyurdu. “Bugün israf edeceğimiz bir damla su geleceğimize mal olmasın diye tüm çabamız. Su kaynaklarını daha verimli kullanmak adına yerli üreticimizi sulama sayaçları ile desteklemeye başladık. Bu konuda teorik eğitim de veriyoruz.ifadeleri kullandı.
“KURAKLIK ETKİLERİNİ AZALTMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”
ABB Kırsal Hizmetler Dairesi Ziraat Yüksek Mühendisi İlker Koçak, proje hakkında bilgi verdi, “Polatlı’da bulunan Pompaj Sulama Tesisimizde su tasarrufu yapmak, kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla çiftçilerimize sulama sayaç desteği sağladık. Bununla ilgili eğitimler de veriyoruz. Kuraklığın etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Çiftçilerimiz burada su tüketimine dikkat etmeli, bitkinin ihtiyacı kadar su vermeli, kayıp, kaçak veya montaj hatalarından kaynaklanan su kaçaklarını gidermelidir.söz konusu.
Antrenör Yavuz Selim Aşiken şunları söyledi:
“ Bugün sizlere mekanik sulama ile ultrasonik tarımsal sulama sayaçları arasındaki farkları anlattık. Çiftçimize ultrasonik su sayaçlarının ne kadar faydalı olacağını anlattık. Gelişen ve değişen bu teknolojinin ne kadar kaçınılmaz olduğunu ve bunları neden yenilememiz gerektiğini, azalan su kaynaklarımızı neden boşa harcamamamız gerektiğini ve su tasarrufumuzu maksimize etmek için ultrasonik sayaçların nasıl kullanılması gerektiğini çiftçilerimize anlattık. Çiftçilerimiz sayaçlarına kendi malı gibi sahip çıksın çünkü sayaçlar uzun süre çalıştığında çiftçiler memnun kalacak, tarlalarını sorunsuz sulayacakları için sayaçlarını uzun süre kullanabilecekler hiçbir şekilde su kaybı yaşamazsınız.”
YAKLAŞIK 1000 ÇİFTÇİYE METRO TAKVİYESİ YAPILACAK
Proje kapsamında; Polatlı ve Haymana ilçelerinde etkin üretim yapan çiftçilere ve kooperatiflere 1000 adet sulama sayacının bedelsiz olarak dağıtılması planlanıyor.